Konstnärinnan Stina Sörman

Stina Sörman, född Lencke, 1910, fick sin konstnärliga utbildning i New York. Hon arbetade en tid i New York som designer. 1933 flyttade hon till Stockholm. I drygt femtio år var hon verksam där som konstnär.

Ett av de första större uppdrag hon åtog sig var sceneografier till ett militärmuseum som inrättades i Oscar Fredriksborg i Vaxholms fästning.

Våren 1949 fick Stina Sörman Riksantikvarieämbetets uppdrag att renovera kalkmålningarna i Alsike kyrka. Det var ett omfattande arbete och hon fick klättra högt uppe på ställningar för att nå målningarnas skadade partier.

Mest känd blev Stina Sörman för sina tuppar, äpplen och hästar. Hon modellerade dem i lera. Många andra figurer också. Gipsgjutare anlitades för att mångfaldigade dem. De levererades hem till ateljén där Stina målade dem i först en grundfärg och sedan med mönster eller blommor. Ett sprakande färgspel som väckte förtjusning och stor uppskattning både i hemslöjdsaffärerna och i inredningsbutiker både i Sverige och utomlands. På 1940-talet var färgerna matta. Senare fernissades ytan och färgerna fick ett nytt djup och en ny lyskraft.

De blev omtyckta festföremål i svenska hem, som plockades fram när det skulle dukas till påsk, midsommar, jul och många andra högtidliga tillfällen.

Fest-tänkandet finns väl dokumenterat i såväl dags- som veckopress från åtskilliga decennier. Tidningarnas reportrar skrev om konstnärinnan Stina Sörman, som färgstark person och konstnär. Med illustration av fotografier och teckningar berättade man om om hennes förslag till dukningar vid festliga tillfällen. Ofta  skrev Stina själv artiklar och ibland även kåserier. Hon var en idérik person som uppmuntrade läsarna till eget skapande.

Vid större högtider fanns ofta hennes dukningar utställda i t.ex. hemslöjdens butiker och på NK.

Parallellt med design, målning av gipsfigurer, dukningar och artiklar målade hon i gouasch.Det var strand- och havsmotiv, båtar och landskap och hon hade sin första separatutställning på Galleri 17, på Strandvägen 17 i Stockholm i början av 1980-talet.

Stina Sörman, född i Stockholm 13 januari 1910 växte upp i Amerika. Modern flyttade med henne från Stockholm till New York  efter första världskriget. Efter college och graduation vid en klosterskola fick hon en treårig utbildning vid The Industrial Art  Course på Washington Irving High School. Därefter gick hon School of Applied Design for Woman och studerade sedan måleri hos konstnären Winold Reiss som hade en Art School i New York.

1933 kom Stina till Stockholm och gifte sig 1935. Herbert Sörman dog 1986 och Stina 1993. De tre barnen är Majken Sörman-Olsson, konstnär, författare och fd journalist, Barbro Sörman, fd krukmakare och Magnus Sörman, konstnär.

Hennes konstnärskap kommer att uppmärksammades i samband med att det 2010 var hundra år sedan hon föddes. I september 2010 var det då en utställning i Tulpanens Hus, Åkeshov.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s